20190824

Pajeri Nenas Johor

assalamualaikum!

Dah lama sebenarnya teringin nak makan pajeri nenas ni. Since kenduri kak un haritu tapi taktau orang panggil apa. gigih cari resepi. Alhamdulillah, jumpa. Harini mission accomplished! Hihi. Meh kita share resepi eh. Sumpah senang gila nak buat :)

Bahan-bahan:

- sebiji nenas (potong kecik-kecik dan celur sebentar dalam air panas)
- seulas bawang putih
- tiga biji bawang merah
- seinci halia
- sedikit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih untuk ditumis
- satu sudu teh biji sawi
- setengah sudu teh serbuk kunyit
- satu sudu besar cuka
- garam dan gula secukup rasa
- sedikit air

Cara-caranya:


1. Bawang putih, bawang merah dan halia dipotong nipis.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
3. Masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan biji sawi. Tumis sehingga naik bau.
4. Masukkan serbuk kunyit, sedikit air dan cuka.
5. Tambah garam dan gula secukup rasa dan masukkan nenas.
6. Masak sebentar hingga mendidih dan sedia untuk dihidang! :)


* selamat mencuba!
** sedap makan dengan nasi panas panas + ikan masin goreng :P


No comments:

Post a Comment