20160128

Filet Ikan Sweet Sour

masa on the way balik dari alor star haritu singgah la kat rnr gurun kejap nak ke outlet Ramly yg ada kat situ. lepastu terjumpa filet ikan pollock keluaran Ramly. cadangnya nak buat fish n chip tapi dok cari resepi teringin pulak nak makan fish filet sweet sour ni. hehe. maka terjadilah menu lunch sweet n sour fish filet. selalu orang pakai filet ikan dory, potong sendiri and celup tepung. kalini kita pakai versi ekspres, goreng terus filet yg dah siap tu 😊

Bahan-bahan:

- dua keping filet ikan Ramly (digoreng sehingga keemasan dan dipotong)
- empat ulas bawang putih (dipotong nipis)
- dua biji bawang besar (potong bulat)
- seinci halia (potong nipis)
- tiga sudu besar sos cili
- satu sudu besar sos tiram
- setengah sudu besar sos ikan
- sedikit air
- satu sudu gula
- garam untuk perasa
- sayur-sayuran yg kita suka (saya letak nenas dengan timun ja :)
- minyak untuk menumis

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang besar dan halia sehingga naik bau.

2. Masukkan sos cili, sos tiram dan sos ikan. Lepastu masukkan sedikit air, garam dan gula.

3. Masukkan sayur-sayuran dan biarkan didih sebentar.

4. Lepastu bolehlah dituang sos tadi keatas filet ikan. tuang bila dah nak makan tau! takut filet ikan tu lembik nanti.

* boleh tambahkan cili untuk kepedasan. saya tak letak sebab adik tak makan pedas.

** selamat mencuba! 😊

No comments:

Post a Comment