20150117

Potato Casserole With White Sauce



Assalamualaikum. first time makan potato casserole ni masa ikut school trip ke Australia waktu form four. dan sampai sekaranglah teringat ingat benda alah ni. tapi biasalah, disebabkan penyakit malas  ni melaampau kekadang tu, sekarang baru menjadi. haha. apapun, saya nak share resepi casserole kentang dengan sos putih ni. in sha Allah sedap. resepi ni saya combine dari dua tiga resepi yang saya dapat di internet. resepi saya sertakan sekali di sini 


Sliced Potato Casserole With White Sauce

Bahan A

4 biji ubi kentang bersaiz sederhana (dipotong nipis / disagat)
sedikit garam dan lada hitam (untuk perasa)

Bahan B (Sos Putih)
2 sudu makan mentega
2 sudu makan tepung gandum
1 1/2 cawan susu
1/2 cawan air
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dipotong dadu)
kiub pati ayam
Cara-Cara
*Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 180 darjah.
*Sos Putih
1. Cairkan mentega didalam kuali. Masukkan bawang besar, bawang putih dan goreng seketika sehingga bawang layu.
2. Masukkan tepung dan kacau seketika sehingga nampak sebati.
3. Masukkan susu dan air. Kacau sehingga sebati. Masukkan kiub pati ayam. Biarkan sos hingga mendidih. Tutup api dan biarkan seketika.
4. Susun kentang yang telah disagat tadi ke dalam loyang selapis dan tuangkan sedikit sos diatas lapisan kentang. Susun lapisan kentang di atas sos tadi. Ulang lapisan kentang dan sos sehingga habis. *seperti lasagna
5. Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan tadi selama 30min. selepas 30min, taburkan parutan keju dan bakar kembali selama 20min.

6. Sedia untuk dihidang 


cheese meleleh! miam! 


rupa bentuk setelah dipotong :D

selamat mencuba!!

1 comment: