20150120

Puding Roti & Kuah Kastad


lepas beberapa hari mengidam puding roti akhirnya semalam terlaksana jugak hajat di hati. sebab semalam rushing nak siapkan itu ini, maka pakai main campak ja dalam blender semua sekali. senang cerita 

resepi ni ambil dari blog farah lee. maka, marilah kita cuba bersama sama. miam!

Bahan-bahan:

☞ 600ml susu sejat/fresh milk
☞ sebiji telur
☞ 5 sudu makan mentega
☞ 1 sudu teh esen vanilla 
☞ 3 sudu makan gula
☞ sebungkus roti gardenia (pek kecil)

Bahan untuk kuah kastad:
☞ 2 sudu makan tepung kastad
☞ 2 sudu makan gula
☞ 1 tin susu sejat

Cara-Cara:

 panaskan ketuhar kepada 190°
 campak semua benda kecuali roti dlm blender selama 3-4 minit/sampai semua benda dah sebati (takda ketul ketul)
alihkan adunan ke dalam mangkuk lain.
potong roti gardenia jadi bentuk segitiga.kalau korang nak carikkan roti tu pun boleh.tapi tak kemaslah.hehe
celup roti tadi dalam adunan susu tu.
leserkan loyang dengan mentega. susun roti cantik cantik dlm loyang tadi dan tuang lebihan kuah.
bakar selama 30min

Untuk kuah kastad:

 campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau dahulu sebelum letak atas api.
masak atas api perlahan selama 3 minit. kastad ni perlu sentiasa dikacau supaya dia tak pekat dan berketul ketul.
tak perlu masak sehingga pekat sebab nak buat kuah je kan.
bolehlah dihidang bersama puding roti tadi.

*drooling* T.T

No comments:

Post a Comment